NBMs #2: De toekomst:

Waar gaat de trend naartoe?

 

13 November Symposium NBMs van prof. Jan Jonker

 

08 Oktober 2014

Alweer een paar weken geleden heb ik mijn eerste blog geschreven over Nieuwe Business Modellen (NBMs), NBMs #1, welke inging op wat het inhoudt, wat de doelgroepen zijn, en meer. In deze blog ga ik in op waar de trend naartoe gaat en wat de toekomst is. In de volgende en afsluitende blog heb ik voor jullie een interview met Prof. Jan Jonker, de founding father van NBMs.

NBMs worden steeds populairder. Het wordt ook steeds meer een must vanwege de economische crisis waar we nog steeds niet uit zijn. Ruilhandel is daarom interessant en dus zijn NBMs ook interessanter. Men wil meer gaan lenen, delen en ruilen, dan hebben, hebben en hebben. Daarnaast is sociale waardecreatie populairder geworden, zeker bij social entrepreneurs. Het gaat te ver om hier meer over te schrijven, maar dit is ter illustratie over de huidige trends, die natuurlijk een connectie hebben met de toekomst.

In de toekomst zullen NBMs steeds populairder worden, en zelfs ‘normaal’ om zaken mee te doen. We zullen steeds meer gebruik maken van ruilhandel en waardecreatie i.p.v. geld overdracht en economische middelen. Hierdoor wordt de samenleving meer gedreven om goed te doen; van hebben naar ruilen, delen en lenen, en dus van hebben naar zijn. Er zal meer ruimte zijn voor menselijke ontwikkeling, vrije tijd, en genieten, en we zullen minder gedreven worden door geld.

Daarbij zijn duurzame rolmodellen belangrijk, want die stimuleren, inspireren, leiden en duwen immers de samenleving naar duurzaamheid. Zo is het lijstje van de Trouw, De Duurzame 100 (D100), een belangrijk jaarlijks ijkpunt die wordt vrijgegeven op 10-10, de dag van de duurzaamheid. Immers, zo kan men zien waar die rolmodellen mee bezig zijn en hoe zich dat verhoudt tot de samenleving en elkaar. Hoewel men kan discussiëren over de rangorde en het aantal jongeren in deze lijst (weinig), het stimuleert wel om je meer en meer in te zetten voor duurzaamheid. Gelukkig hebben de jongeren hun eigen lijstje: De Duurzame Jonge 100 (DJ100). Prof. Jan Jonker staat al jaren in de D100, en zal hij er vast dit jaar ook weer bij staan. Immers, hij stimuleert de maatschappij van geld maken en gebruiken, naar waardecreatie en van hebben naar zijn.

Misschien klinkt een dergelijke samenleving utopisch, maar dit is wel waar we volgens mij allen naartoe willen, kunnen en zelfs moeten! Of heb ik het aan het verkeerde einde? Zo ja, doe dan mee met de discussie en laat een bericht hieronder achter. Immers, waardecreatie doen we samen, en daarom is meepraten en doen zo belangrijk.

 

Just do it! Geldt ook voor duurzaamheid!


NBM_Logo.jpg 

Het symposium: 13 November 2014, Domkerk Utrecht.

Als men meer wil weten over NBMs, is er een interessant symposium op 13 november aanstaande. De afgelopen jaren deed Jan Jonker onderzoek naar deze nieuwe business modellen en samen met ondernemers van succesvolle NBMs ontwikkelde hij een doe-het-zelf aanpak voor burgers en bedrijven. Dit heeft geresulteerd in een vernieuwend boek ‘Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie’. Voor het eerst is er nu inzicht in hoe business modellen gemaakt kunnen worden door mensen, ondernemers en organisaties. Het boek bevat o.a. tips en checklists, maar ook succesvolle Nieuwe Business Modellen ter inspiratie.Op 13 november 2014 wordt dit boek gepresenteerd in de Domkerk te Utrecht en maakt u kennis met de praktijk. Diverse sprekers en co-auteurs lichten in workshops hun succesvolle Nieuwe Business Modellen toe. Ook gaan vertegenwoordigers van conventionele en nieuwe business modellen met elkaar in debat om succesvolle toepassingen aan het licht te brengen. 

Het wordt georganiseerd door Prof. Jan Jonker en zijn team rondom NBMs en het project Our Common Future 2.0 van 2012. 

U kunt zich aanmelden voor het symposium ‘Nieuwe Business Modellen’ via: www.nieuwebusinessmodellen.info. De kosten voor dit symposium inclusief boek bedragen € 195,-. Alleen het boek bestellen kan ook via de website. Na verschijning op 13.11.14 wordt het u dan toegezonden.

 

Vragen, opmerkingen, lezingen Jan Jonker:

  • Voor vragen, opmerkingen of overleg over het onderzoek Nieuwe Business Modellen en het boek Samen Werken aan Waardecreatie, kunt u contact opnemen met officejonker@fm.ru.nl of ruine.nijland@wxs.nl.

  • Wanneer u een afspraak wilt maken voor lezingen e.d. door initiatiefnemer Prof. Dr. Jan Jonker, kunt u contact opnemen via j.jonker@fm.ru.nl.

  • Als u interesse heeft in het symposium Nieuwe Business Modellen op 13 november 2014, kunt u zich nu al aanmelden via www.nieuwebusinessmodellen.info.

 

Comments - Only related to blogpost

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.