Nieuwe Business Modellen #1:


Symposium 13 November 2014, Utrecht

 

15 September 2014

Beste lezer, deze keer schrijf ik in het Nederlands, omdat dit ook de doelgroep van Nederlanders heeft. Het symposium op 13 November 2014, gaat over Nieuwe Business Modellen (NBMs). In drie blogs ga ik in op verschillende vragen omtrent NBMs: Wat zijn het? Waar dienen ze toe? Hoe en aan wat kun je eraan verdienen? Wie zijn de doelgroep en gebruikers? Waar gaat de trend naartoe? Wat is mijn blik op de toekomst hierover? Daarnaast ga ik natuurlijk in op wat er te beleven valt tijdens het Symposium en naderhand zal ik hier een verslag schrijven over de dag.

 

NBM_Logo.jpg

 

Wat zijn het en waar dienen ze toe? Wat kan je eraan verdienen?

Prof. Jan Jonker is een van de koplopers wat betreft het uitdenken en onderzoeken van NBMs in Nederland. Hij stelt dat NBMs niet (alleen) ingaan op maximale (economische) winst, maar ook op sociale en ecologische winst. Door diensten en producten te delen, ruilen en creëren, bouwt men meer waarden dan alleen geld op, ook sociale en ecologische, en hoeft geld niet meer per se van pas te komen. 'De transitie naar een Groen Economie of Blauwe Economie vraagt om anders organiseren, en vraagt ook om nieuwe business modellen (NBMs)' (Jonker, 2012, p. 5). Bijvoorbeeld: ik bied een dienst en netwerk aan aan een groot energiebedrijf. Deze geeft in de plaats hun expertise, netwerk en kennis voor een project dat ik aan het opstarten ben. Een partnerschap is geboren zonder dat er een cent aan te pas komt. Ruilhandel zoals het vroeger was, waarbij men geld bespaart, maar sociale en ecologische meerwaarde creëert. Het scheelt beide partijen geld, maar het levert voor beiden ook meerwaarde op. Bovendien, een duurzaam business model moet meer baten opleveren dan kosten, en die baten zijn niet alleen in de waarde van geld uit te drukken.

 

Wie kan ze gebruiken?

Iedereen kan ze gebruiken, van huisman/vrouw tot directeur van een groot bedrijf. Als de ruil maar voor beide partijen evenredig veel oplevert alsook gelijkwaardig en wederkerig is. Anders krijg je scheve verhoudingen en ongelijkheid. De ruil moet een win-win situatie opleveren, waarbij de people, planet en profit van duurzaamheid allen van pas komen voor alle partijen. Een huisman kan aanbieden om een taart te bakken, en de buurman helpt hem met een boom te verwijderen uit zijn tuin. Ook kan men een kantoor openen waar ondernemers kunnen werken, zoals Seats2Meet. Ondernemers wisselen daar kennis en kunde uit, waardoor sociale waardecreatie ontstaat. Dus een NBM is voor iedereen, van jong tot oud, van directeur tot huisman/vrouw en alles daartussen. Bovendien, '[…] dit onderzoek laat zien dat duurzaamheid tussen organisaties, tussen (nieuwe) partijen en een bandbreedte aan stakeholders georganiseerd moet worden, wil het succesvol zijn'1. Centraal staat verbinding met elkaar, waarbij de creativiteit en inventiviteit van partijen wordt aangeboord om een nieuwe weg in te slaan. Het is interessant, leuk, energie gevend, en sociaal innovatief.

 

Het symposium: 13 November 2014, Domkerk Utrecht.

Als men meer wil weten over NBMs, is er een interessant symposium op 13 november aanstaande. De afgelopen jaren deed Jan Jonker onderzoek naar deze nieuwe business modellen en samen met ondernemers van succesvolle NBMs ontwikkelde hij een doe-het-zelf aanpak voor burgers en bedrijven. Dit heeft geresulteerd in een vernieuwend boek ‘Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie’. Voor het eerst is er nu inzicht in hoe business modellen gemaakt kunnen worden door mensen, ondernemers en organisaties. Het boek bevat o.a. tips en checklists, maar ook succesvolle Nieuwe Business Modellen ter inspiratie.Op 13 november 2014 wordt dit boek gepresenteerd in de Domkerk te Utrecht en maakt u kennis met de praktijk. Diverse sprekers en co-auteurs lichten in workshops hun succesvolle Nieuwe Business Modellen toe. Ook gaan vertegenwoordigers van conventionele en nieuwe business modellen met elkaar in debat om succesvolle toepassingen aan het licht te brengen.

 

Het wordt georganiseerd door Prof. Jan Jonker en zijn team rondom NBMs en het project Our Common Future 2.0 van 2012.

U kunt zich aanmelden voor het symposium ‘Nieuwe Business Modellen’ via:

www.nieuwebusinessmodellen.info.

De kosten voor dit symposium inclusief boek bedragen € 195,- . Alleen het boek bestellen kan ook via de website. Na verschijning op 13.11.14 wordt het u dan toegezonden.

 

 

Vragen, opmerkingen, lezingen Jan Jonker:

 

  • Voor vragen, opmerkingen of overleg over het onderzoek Nieuwe Business Modellen en het boek Samen Werken aan Waardecreatie, kunt u contact opnemen met officejonker@fm.ru.nl of ruine.nijland@wxs.nl.

  • Wanneer u een afspraak wilt maken voor lezingen e.d. door initiatiefnemer Prof. Dr. Jan Jonker, kunt u contact opnemen via j.jonker@fm.ru.nl.

  • Als u interesse heeft in het symposium Nieuwe Business Modellen op 13 november 2014, kunt u zich nu al aanmelden via www.nieuwebusinessmodellen.info.


NBM_Boek_Cover.jpg


1 Jonker, J. (2012). Nieuwe Business Modellen. Een exploratief onderzoek naar veranderende transacties die meervoudige waarde creëren. Ism. Marloes Tap en Tim van Straaten. 

Comments - Only related to blogpost

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.